Veganský karobový perník

Veganský karobový perník s čokoládou

Ačkoli nejsem moc zdatná v pečení, za tenhle svůj recept na veganský karobový perník se musím pochválit. Nejen, že je moc dobrý, ale je naprosto snadný na přípravu a skvěle poslouží, když si chcete rychle dát něco sladkého. Použité ingredience se navíc dají považovat za relativně zdravé.

Čím se tento recept liší od dalších veganských perníků, je výraznější chuť, pořádné kusy čokolády a hlavně slaďoučký karob.

Proč karob?

Ráda používám karob místo kaka, kde to jen jde. Karob je totiž oproti kakau udržitelnější varianta. Rohovník, strom, na kterém karob roste, je šetrnější k půdě na rozdíl od kakaovníku, který z půdy vysává velké množství živin. Karob má také menší spotřebu vody, jeho pěstování nevyžaduje tolik práce a roste v Evropě. I tady v Aténách najdete rohovníky skoro v každém parku či podél ulice.


Veganský karobový perník

Ingradience:

  • 3 hrnky celozrnné mouky
  • 1/2 hrnku kokosového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/3 hrnku karobového prášku
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek slunečnicového oleje
  • 75 g čokolády nakrájené na kousky
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst nalámaných vlašských ořechů

Vedle základních ingrediencí lze do perníku přidat také proteinový prášek, nebo můžete perník ještě vylepšit čokoládovou či karobovou polevou. V létě ho lze servírovat s jahodami a třešněmi, v zimě zase a jablky se skořicí.


Postup – jak připravit veganský karobový perník:

  1. V míse smícháme všechny sypké ingredience (mouku, cukr, sůl, sodu, karob a koření).
  2. Přilijeme rostlinné mléko, vodu a olej a důkladně promícháme, aby vzniko těsto spíše tekutější konzistence (podle potřeby přilijeme více vody nebo mléka).
  3. Do těsta přidáme a vmícháme rozinky, nalámané vlašské ořechy a nasekanou čokoládu.
  4. Nádobu na pečení vytřeme olejem a vysypeme moukou (asi 2 lžíce oleje a 1 hrst mouky).
  5. Těsto vlijeme do nádoby a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180° asi 20 minut.

Veganský karobový perník připravuji v tomto videu:



Mohlo by vás zajímat

Recept: Řecký lilkový salát – melitzanosalata
Videa: Co jsem dnes jedla

Zaujal tě článek? Nezapomeň ho sdílet se světem

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.